Changiz Khan

Toller

Hvordan endte jeg opp i dette yrket?

Som veldig mange andre var jeg usikker på hva jeg ville jobbe med da jeg var ung. Tilfeldigvis leste jeg en artikkel i Aftenposten der det var et intervju med en toller. Det var i grunn første gang jeg i det hele tatt tenkte på at dette kunne være et yrke for meg. Jeg har alltid vært en sosial person og da passer det jo å jobbe med mennesker. 

Jeg stolt av jobben min når:

Jeg er stolt av jobben min når jeg bidrar til å stoppe organisert og grenseoverskridende kriminalitet.

Som toller bidrar jeg til stabilitet i samfunnet. Vi skaper også trygghet og rettferdighet for mannen på gata. Våre daglige handlinger kan ha en direkte effekt på utfallet av en fremtidig kriminell handling (for eksempel ved å avdekke et forsøk på smugling av voldsprodukter).

I hvilken grad er tillit viktig for at jeg skal få gjort en god jobb? 

Som toller er jeg fullstendig avhengig av at folket har tillit til at jeg gjør den jobben jeg er satt til å utføre. Det er tross alt folket i sin helhet som står for det lovverket vi følger i vårt samfunn og de hjemlene vi har fått til rådighet. Vi utfører denne tjenesten på vegne av dem. Tillit er noe man gjør seg fortjent til, og det kan ikke kjøpes. 

Den største misoppfattelsen av mitt yrke:

At vi er en gjeng med folk som leker politi og ikke kom inn på politihøgskolen.

At vi bare plager vanlige folk som har ei flaske for mye med seg ved grensepassering.

At vi koser oss med beslaglagt alkohol på julebord.

Tollserien har bidratt til at mange av disse fordommene har blitt avkreftet, men det kan samtidig ha oppstått nye fordommer og/eller misoppfattelser.

Les om Norsk Tollerforbund